Makové tartaletky s višňovým krémom

V škôlke sme úspešne v zdraví ukončili lyžiarsky výcvik, ja som sa prehupla do kategórie o rok starších, a ku tomu ešte sladký sv. Valentín. Týždeň stvorený na oslavu. Upiekli sme si makové tartaletky, doplnili višňovou plnkou a dezert úplne ideálny. Naposledy som z maku piekla niekedy na začiatku leta, potom som sa ku maku už vôbec nevrátila a pritom mak máme u nás veľmi rady. Makovým rezancom moc neprichádzam na chuť, ale keď sa jedna o buchty jednoznačne bohato, kopcom posypané.

Ingrediencie na makové cesto:  

– 350 g hladkej múky

– 130 g práškového cukru

– 100 g maku mletého

– 250 g masla

– 1 žĺtok

– 1 prášok do pečiva

– 3 lyžice mlieka

– 1 vanilkový cukor

– štipka soli

 

+ veľké a malé vykrajovačky v tvare srdca

 

Ingrediencie na višňový krém:

– 125 g mäkkého nízkotučného tvarohu

– 125 g zmäknutého masla (maslo izbovej teploty)

– 40 g práškového cukru

– 150 ml šťavy z višňového kompótu

– 20 g Gustin

– pár kvapiek červenej farby (nemusí byť)

 

 

Na dokončenie a dozdobenie:

– kráľovská glazúra + ružová potravinárska farba (Wilton Rose, Rosado)

– rôzne cukrové ozdoby

– trubička na krém Wilton č. 7

 

Pracovný postup:

Cesto:

  1. V miske si elektrickým šľahačom dopenista vyšľaháme maslo, žĺtok, vanilkový a práškový cukor. V ďalšej nádobe si dokopy zmiešame preosiatu hladkú múku, soľ, prášok do pečiva a samozrejme nakoniec to najdôležitejšie krásny tmavý-voňavý čerstvo namletý mak. Všetky spomínané ingrediencie spolu s mliekom zmiešame, vypracujeme v hladké cesto, ktoré zabalíme do potravinovej fólie a necháme odpočívať, najlepšie cez noc do druhého dňa.
  2. Množstvo cesta je na približne 4 plechy. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a vykrajujeme veľké srdiečka, v strede vykrojíme malé srdiečko. Hrúbka rozvaľkaného cesta je okolo 4-5 mm. Koláčiky kladieme priamo na plech, cesto je dosť mastné, neprilepia sa.
  3. Pečieme veľmi krátko v dobre vyhriatej rúre asi tak 8-10 minút pri teplote 150° C. Koláčiky sú vtedy dobre upečené, ak sú po okraji mierne zhnednuté, pozor však na spálenie. Pri tomto recepte je najlepšie…ako sa vraví „stáť pri peci“, pretože každá rúra pečie inak a makové drobné pečivo je vo všeobecnosti náchylnejšie na spálenie. Upečené srdiečka necháme ešte na plechu úplne vychladnúť, aby sa nepokrivili. Dobre vychladené srdiečka sú pripravené na zdobenie cukrovou glazúrou. 1/3 (vrch) srdiečok si odložíme bokom a pripravíme si cukrovú polevu.

 

Zdobenie bielkovou polevou:

  1. Z bielka, 4 vrchovatých lyžíc práškového cukru a pár kvapiek ružovej potravinárskej farby (Wilton Rose, Rosado) som si namiešala cukrovú polevu. Konzistencia stredne hustá. Vrchy srdiečok položíme na kovovú mriežku, polejeme polevou a necháme dobre zaschnúť, najlepšie 24 hodín.

 

Višňový krém:

  1. Maslo vyšľaháme do peny s cukrom. Z pudingového prášku Gustin a zo šťavy z višňového kompótu si uvaríme pudingovú kašu, ktorú po vychladený zapracujeme spolu s tvarohom do masla. Aby farba bola živšia, môžeme pridať pár kvapiek červeného potravinárskeho farbiva.

 

Skladanie a zdobenie:

6. Na skladanie jedného kusa koláčika, potrebujeme 3 diely, z toho vrch je zdobený polevou. Krém nanášame v „ozdobnej“ vrstve okrúhlou trubičkou, použila som Wilton č. 7. Aké zdobenie použijete na vrch, každého kusa je na vás a na vašej fantázii.

 Galéria:

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *