Orechová torta so žĺtkovým krémom – walnut cake

Vynikajúci a veľmi obľúbený žĺtkový krém s cukrovým rozvarom, ktorý sa hodí skoro ku všetkým koláčom. Dochutený s  vlašskými orechami a prirodzenou žltou farbou je v chutnej kombinácii s orechovými korpusmi.

Ingrediencie na  korpus: forma s Ø 22 cm

– 6 vajec

– 150 g kryštálového cukru

– 100 g vlašských orechov

– 100 g polohrubej múky

– 1/2 prášku do pečiva

– štipka soli

 

Ingrediencie na žĺtkový krém:

– 6 žĺtkov

– 300 g masla

– 80 g  vody

– 200 g kryštálového cukru

– 1 hrsť vlašských orechov

– vanilková esencia

 

Ingrediencie na maslový krém: (obťahovanie a zdobenie)

– 250 g masla

– 100 g práškového cukru

– 1 vanilkový puding

– 300 ml mlieka

– punčová esencia

+ modrá a žltá potravinárska farba

 

Na zdobenie a dokončenie:

–  jedlé kvety, makrónky

 

Pracovný postup:

Orechový korpus:

  1. Žĺtky vymiešame s polovicou kryštálového cukru do peny. Pridáme tuhý sneh ušľahaný z bielkov a druhej polovice kryštálového cukru. V druhej  miske zmiešame polohrubú múku, najemno namleté vlašské orechy, prášok do pečiva a štipku soli. Všetko zľahka premiešame. Cesto nalejeme do tortovej formy, ktorú sme si vystlali papierom na pečenie a vložíme do vyhriatej rúry, ktorú sme si predhriali na 180°C. Po vložení formy do rúry, teplotu znížime na 170°C a pečieme 30-45 min. podľa potreby. Po vychladení odstránime papier a piškótový korpus necháme na mriežke vychladnúť. Korpus rozdelíme na 3 rovnaké diely.

Žĺtkový krém:

  1. Vaječné žĺtky vyšľaháme s jednou lyžicou kryštálového cukru do peny. Zvyšok cukru zalejeme vodou a privedieme do bodu varu. Od bodu varu znížime teplotu a varíme na strednom ohni približne 10 min., aby sa nám vytvoril hustý sirup. Prebytočná voda sa odparí a cukor rozpustí. Sirup odstavíme a ešte horúci ho za stáleho šľahania pomaly po strane misky

prilievame a šľaháme. Počas šľahania žĺtky sa zahustia a vytvorí sa krém. Výsledný krém je dokončený primiešaním masla. Maslo musí mať veľmi mäkkú konzistenciu, to znamená, že skôr, ako sa rozhodnete s prípravou tohto krému je potrebné si ho vybrať z chladničky aspoň pol dňa dopredu. Maslo teda musí mať „blatovú“ konzistenciu. Nakoniec ešte pridáme pár kvapiek vanilkovej esencie. Dobre vyšľahaný krém rozdelíme na dva rovnaké diely. Do jedného dielu zľahka primiešame mleté vlašské orechy. Korpusy naplníme.

Krém na bočné zdobenie:

  1. Maslo vyšľaháme dopenista spolu s práškovým cukrom. Z mlieka a pudingu si uvaríme stredne hustú kašu, ktorú mierne vychladenú vmiešame do masla. Nakoniec ešte pridáme pár kvapiek punčovej esencie. Rozdelíme na tri diely a zafarbíme. Tortu obtiahneme krémom, vrch ozdobíme podľa vlastnej fantázie. Poukladáme makrónky, kvietky.

Galéria:

 

 

 

 

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *