Kakaové kysnuté uzlíky s orechovou a tvarohovou plnkou

Tento týždeň som si povedala, že už by bol aj čas zahájiť veľkonočné pečenie. Do svojho repertoáru som si na začiatok zaradila kakaové kysnuté cesto poskrúcané do tvaru malých uzlíkov, plnené orechovou a tvarohovou plnkou. Recept na toto cesto mám od svojej mamky, ktorá je naozaj majster pečenia kysnutých koláčov. Poradila mi, aby som kakao a časť múky nahradila BeBe pudingom. Vzniklo cesto, ako obláčik, vo vnútri mäkké a ľahučké, ba ľahšie ako pierko a v kombinácii s tvarohom a orechami…,no neviem si predstaviť nič lepšie na zahájenie veľkonočného pečenia.

Suroviny na kysnuté cesto:  

– 480 g hladkej múky

– 120 g BeBe puding

– 300 ml teplého mlieka

– 130 g tuku na pečenie

– 50 g kryštálového cukru

– 1 droždie

– 1 vajíčko

– 1 lyžička soli

– 1 lyžica kakaa

+ 1 vajíčko na potretie

 

Suroviny na orechovú plnku:  

– 400 g namletých vlašských orechov

– 5 lyžíc kryštálového cukru

– 140 ml mlieka, môže byť aj viac, regulujeme podľa hustoty. Ideálna hustota je taká, keď sa pekne nožíkom natiera na cesto.

 

Suroviny na tvarohovú plnku:  

– 500 g mäkkého tvarohu

– 5 lyžíc kryštálového cukru

– 1 vajíčko

 

Pracovný postup:

  1. Z vlažného mlieka, trochu (1 lyžica) kryštálového cukru a droždia si pripravíme kvások, ktorý necháme nakysnúť približne 10 minút.
  2. V miske si dôkladne premiešame preosiatú hladkú múku, BeBe puding, kakao, zvyšok kryštálového cukru, čiastočne roztopený tuk na pečenie, vajíčko, lyžičku soli a v neposlednom rade prilejeme kvások. Takto cesto poriadne hnetieme rukou alebo strojom, čím dlhšie tým lepšie, keď je cesto pekné pripravené je lesklé a nelepí sa o okolie misky.
  3. Cesto necháme na teplom mieste vykysnúť, približne na 1 hod. (môže aj menej)
  4. Za ten čas, ako nám cesto pekne kysne si pripravíme plnku orechovú a tvarohovú a to tak, že si zmiešame všetky suroviny do kopy. Mlieko u orechovej plnky pridávame opatrne, aby sa vytvorila taká plnka, ktorá sa dobre natiera na cesto, ani riedka ani hustá.
  5. Cesto si na doske rozdelíme na 16 častí.
  6. Každú jednu časť vyvaľkáme na tenko a potrieme plnkou. Orechová plnka vystačí na 8 ks, rovnako aj tvarohová na 8 ks. Preto je dobre si plnku tiež približne rozdeliť, aby uzlíky boli rovnomerne naplnené.

7. Zvinieme do roládky.

8. Ostrím nožom rozdelíme na dve polovice. (Ja som to prerezávala ostrou žiletkou)

9. Jednotlivé pruhy spletieme do seba a nakoniec pekne zvinieme do venca tak, aby spoj bolo čo najmenej vidieť. Ja som si uzlík ešte pre istotu na mieste spoja, prepichla drevenou špajlou, aby sa mi počas pečenia neroztrhal. Uzlíky som kládla na plech vystlaný papierom na pečenie, natrela rozšľahaným vajíčkom a nechala ešte 10 min. nakysnúť.

10. Pečieme pri teplote 170°C prvých 10 min, potom teplotu znížime na 150°C a pečieme ďalších 15 min. Uzlíky sú vtedy pekne upečené, keď sa nelepí cesto pri vpichnutí do koláča, má krásnu farbu a poriadne rozvoniava. Po vybratí z rúry ešte raz natieram vajíčkom, kým sú ešte horúce.

 

 

 

 

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *