Linecké košíčky s maslovým krémom nastavený bielkovým snehom

Minulý týždeň som napísala recept na „Linecké pudingové kolieska“, a keďže sa stretol s veľkým úspechom, tak som sa rozhodla, že ho ešte raz použijem. Tento krát bude vo spojitosti s doslova „luxusným krémom“. Ide o maslový krém nastavený bielkovým snehom. Má asi zo všetkých krémov najlepšiu chuť, je neutrálny to znamená dobre sa ochucuje a je výrazne odľahčený. Používa sa na plnenie tort, košíčkov, cupcakes alebo na zlepovanie makróniek. Pri zdobení pekne držia hrany a krém nepadá.

Ingrediencie na pudingovo-linecké cesto: ( košíčky na 2 plechy)  

– 300 g hladkej múky

– 2 balíčky jahodového pudingu (môže byť aj iný banánový, malinový)

– 200 g Hera

– 100 g práškový cukor

– ½ prášku do pečiva

– 1 žĺtko

– štipka soli

 

Na dokončenie a dozdobenie:

– kovové košíčky

– malé marcipánov ružičky s lístkami

 

Pracovný postup na linecké košíčky:

  1. V miske si spojíme tuk na pečenie, v našom prípade je to Hera spolu s práškovým cukrom a žĺtkom. Tieto tri suroviny si vareškou premiešame, stačí len do „spojenia“.
  2. Do väčšej misky si preosejeme hladkú múku, pridáme štipku soli, prášok do pečiva a dva pudingy. Všetky sypké suroviny premiešame.
  3. Nakoniec všetky ingrediencie spolu zmiešame v hladké cesto a dáme odpočívať do chladničky. Najlepšie do druhého dňa. Na druhý deň si na pomúčenej doske vyvaľkáme cesto a spodnou stranou kovového košíčky si vykrojíme kruh, ktorý jemne vtláčame do košíčka. Cesto už upravené v košíčkoch ešte popicháme vidličkou. Stred sa nám až tak veľmi nezdvihne.
  4.  Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 150° C okolo 8-9 min. Košíčky som stále sledovala, aby neboli  hnedé, upečené sú vtedy ak sú minimálne po okrajoch zhnednuté. Košíčky som nenechala úplne vychladnúť, ale po upečení som ich jeden po druhom pomaly vyklápala, ešte ako veľmi teplé. Pozor na popálenie!

Ingrediencie na maslový krém nastavený bielkovým snehom:

– 90 g bielok ( 3 vajíčka veľkosti „L“)

– 155 g kryštálového cukru

– 250 g masla

– štipka soli

– vanilková esencia

 

Pracovný postup na krém:

  1. Skôr ako začnete pracovať je dobre si vybrať maslo, aspoň pol dňa dopredu. Je to veľmi dôležité, aby sa krém nezrazil a nechať ho pri izbovej teplote zmäknúť. Bielka dáme spolu s kryštálovým cukrom a štipkou soli do misky a všetko dáme zahrievať nad paru.

  1. Ja som počas zahrievania bielok prešľahávala metličkou, nie rýchlo, ale robila som to celý čas počas zahrievania. Pri zahrievaní som používala teplomer, akonáhle bielka dosiahli teplotu 70°C, dáme z pary preč a na najvyšších otáčkach „sirup“ šľaháme. Ja šľahám 10-15 minút. Šľaháme do vychladenia.

  1. Ak je sneh našľahaný, to znamená je biely, hustý a lesklý, znížime otáčky a pomaly, ale veľmi pomaly pridávame úplne zmäknuté maslo. Ja to robím ručným mixérom a keď pridávam maslo odstránim jednu metličku a šľahám na najnižších otáčkach len jednou metličkou. Vyzerá to zvláštne, ale krém sa mi nikdy nezrazí. Nakoniec ešte pridáme vanilkovú esenciu, poriadne vyšľaháme a môžeme plniť.

 

 

 

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *