Halloweensky rez-Halloween cake

Cvikla v sladkom koláči už dávno nieje žiadna novinka. Cesto je vláčne, dlho čerstvé a krásne zafarbí. Halloweensky rez som chcela dať na blog podstatne skôr, ako dnes, ale ako inšpirácia môže poslúžiť aj do budúceho roka. Dala som si ho do kategórie Halloween. Možno niekedy ešte ku nemu pribudne nejaký strašidelný výtvor. Určite ho však vyskúšajte upiecť, cesto je krehké, vláčne a ozdobiť môžete aj bez strašidelných figúrok.

Ingrediencie na piškótovo-cviklové cesto:

– 200 g uvarenej a najemno rozmixovanej cvikly

– 3 vajíčka veľkosť „M“

– 200 g kryštálového cukru

– 200 ml oleja

– 1 vrchovatá lyžička mletej škorice

– 300 g polohrubej múky

– 1 lyžička sódy bikarbóny

– štipka soli

 

+ plech na pečenie (ja som použila 33x31cm)

 

 

Suroviny na biely vanilkový krém:  

– 250 g masla

– 100 g práškového cukru

– 1 vanilkový pudingový prášok

– 400 ml mlieka

– pár kvapiek vanilkovej arómy

 

+ akýkoľvek lekvár

 

Na zdobenie a dokončenie:

– biela, čierna, oranžová a fialová hmota na poťahovanie

– ozdobené medovníčky v tvare tekvice, rôzne cukríky a pod.

 

 

Pracovný postup:

Korpus:

  1. Asi tri malé cvikly si uvaríme, po vychladení očistíme. Rozmixujeme si 200 g očistenej a naváženej cvikly spolu s 200 ml oleja.
  2. V miske vyšľaháme žĺtky s polovicou  kryštálového cukru do peny. Do žĺtkovej zmesi zamiešame rozmixovanú cviklu s olejom.
  3. Zmiešame si všetky sypké suroviny a to polohrubú múku, škoricu, sódu bikarbónu.
  4. Z bielok, štipky soli a zvyšnej polovice kryštálového cukru vyšľaháme tuhý sneh. Kryštálový cukor pridávame do šľahajúcich bielok asi tak v polovici šľahania, nie hneď na začiatku. Nakoniec do bielok zľahka vmiešame žĺtkovú zmes a sypké suroviny. Cesto nalejeme na plech, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie a pečieme pri teplote 170° C približne 40 min. Upečený a vychladený plát narežeme na tri rovnako dlhé diely, ktoré budeme spájať s krémom a lekvárom.

Krém:

  1. Celé maslo si vyšľaháme s práškovým cukrom do peny. Z pudingového prášku a mlieka si uvaríme pudingovú kašu, ktorú po vychladený zapracujeme do masla. Puding nesmie byť horúci, ani studený. Nakoniec pridáme vanilkovú arómu.

Plnenie, skladanie a zdobenie:

  1. Korpusy z každej strany natrieme lekvárom a naplníme krémom. Vyrovnáme boky a tenkú vrstvu natrieme aj na vrch pod poťahovú hmotu. Hmotu na poťahovanie vyvaľkáme na tenký plát, vyrežeme rovnako široké pásy a striedavo kladieme na vrch rezu. (Pásy som robila široké 2,5 cm). Na vrch poukladáme medovníčky, Halloweenske cukríky, poprípade rôzne doma vyrobené ozdôbky.

Galéria:

 

 

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *