Plnené linecké s ganache z kompótového ovocia josty

Plnené linecké s ovocnou ganache je výborná varianta, ak sa rozhodnete použiť niečo iné, ako je lekvár, marmeládu, alebo rôzne kakaovo – orieškové nátierky. Je to svieži dezert, ktorý zvládne i začiatočník i keď je viac náročnejší na čas. V závislosti od tvaru a prevedenia pusiniek, či už farebne alebo tvarovo, koláčik môžete upiecť na akúkoľvek príležitosť.

         

Ingrediencie na linecké cesto: 3:2:1 

– 300 g hladkej múky

– 200 g masla alebo rastlinného tuku

– 100 g práškového cukru

– 1 žĺtko

– štipka soli

 

+ okrúhla formička na vykrajovanie s Ø 3cm.

 

Ingrediencie na pusinky:

– 4 bielky

– 250 g kryštálového cukru

– 100 g práškového cukru

– modré potravinárske farbivo + okrúhla cukrárenská špička

 

Ingrediencie na josta ganache:

– 140 ml rozmixovaného kompótu z josty

– 240 ml smotany na šľahanie

– 360 g bielej čokolády

 

Ingrediencie na biely krém:

– 125 g masla

– 150 ml mlieka

– 80 g práškového cukru

– ½ vanilkového pudingu

 

Pracovný postup:

Pusinky:

  1. Oddelíme si žĺtky od bielok tak, aby sa nedostalo ani kúsok žĺtka. Na šľahanie používame bielky izbovej teploty.
  2. Bielky zmiešame s kryštálovým cukrom a dáme zahrievať nad paru. Miešame metličkou kým sa nám kryštálový cukor rozpustí. Keď už necítime kryštáliky cukru medzi prstami začneme šľahať mixérom. Po 8 minútach pridáme práškový cukor, zamiešame a šľaháme do pevnej lesklej peny. Šľaháme nepretržite na vyšších otáčkach mixéra 2-3 minúty. Modrú farbu môžete pridať na začiatku aj na konci.
  3. Bielkovou penou si naplníme zdobiace vrecko a okrúhlou špičkou kladieme pusinky na plech, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie.

Linecké:

  1. Vyšľaháme 200 g masla alebo rastlinného tuku, spolu so žĺtkom, soľou a práškovým cukrom. Vyšľaháme dopenista.
  2. Prisypeme múku a už len rukou spojíme všetky suroviny. Miešame pokiaľ sa nám suroviny nespoja na hladké cesto a dáme na noc do chladničky.
  3. Na pomúčenej doske vyvaľkáme cesto na hrúbku približne 4-5 mm a formičkou vykrajujeme kolieska. Vykrajujeme do páru, kolieska budeme zlepovať ganache. Pečieme pri teplote 170° C 8-10 min..

Josta ganache:

  1. Kompótové ovocie najemno rozmixujeme, zalejeme smotanou a privedieme do bodu varu. Povaríme 3-4 minúty. Podľa toho ako chcete, aby vaša plnka vyzerala môžete a nemusíte hmotu cez sito prepasírovať. Ja to nerobím.
  2. Medzitým si nalámeme čokoládu do druhej misky a zalejeme horúcou ovocnou omáčkou. Necháme postáť 3 minúty a vymiešame do hladka. Dáme do chladničky ztuhnúť na 24 hodín. Na druhý deň ganache vymiešame a naplníme cukrárenske vrecko s okrúhlou špičkou. Linecké kolieska dostatočne naplníme a dáme ztuhnúť do chladničky.

Biely krém:

Maslo vyšľaháme s práškovým cukrom do peny. Z pudingového prášku a mlieka uvaríme pudingovú kašu, ktorú po vychladení zapracujeme do masla. Biely krém spája pusinku s lineckým kolieskom.

Skladanie:

Linecké kolieska naplníme ovocnou ganache. Bielym krémom s ozdobnou špičkou nastriekame krém a len zľahka položíme pusinku. Tie si môžete ľubovoľne ešte dotvoriť.

 

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *