Kysnutý jablkový koláč-Apple pie

Od konca leta a začiatkom jesene🍄 si doma pomaly pripravujeme zásoby na zimu. Robíme tak každoročne a takéto škrečkovanie 🐀🐀🐀má aj svoje výhody, aj svoje nevýhody. To najlepšie na tom je, že máte pocit vždy plnej špajze a kedykoľvek si vytiahnete na čo máte chuť. Tá nepríjemnejšia vec je tá, že niekedy to ani nemá kto jesť. Najviac zo zaváranín nám zostalo🍎🍏 jabĺk, keďže minulý rok ich bolo na strome neskutočne veľa, jablká sme upravovali na rôzne spôsoby. Asi najčastejšie sme jablká nastrúhali nahrubo, poriadne natlačili do fľaše a takto sme ich presterilizovali. Jabĺčka uskladnené týmto spôsobom sme používali na žemľovku, do závinu 🍥 a do kysnutých koláčov. Už teraz, keď je cítiť prichádzajúcu sa jar, som si povedala, že už je načase sa pozbavovať starých zásob a uvoľňovať priestor tohtoročnej úrode. Preto namiesto zdobených maslových a mascarpone koláčov 🍰 si pripravíme túto jablkovú klasiku. Musím poznamenať výborný na raňajky…

Ingrediencie na kysnuté cesto: plech s rozmermi 39x29cm

– 500 g polohrubej múky

– 200 ml teplého mlieka

– 120 ml oleja

– 100 g kryštálového cukru

– 1/2 droždia

– 2 žĺtky

– 1/2 lyžičky soli

+ 1 vajíčko+1 lyžica mlieka na potretie

 

 

Ingrediencie na jablkovú plnku:

– 1 kg jabĺk (alebo 7 dcl fľaša nastrúhaných jabĺk)

– lyžička škorice

– cukor podľa chuti

 

+ chia semienka, alebo najemno nasekané oriešky (podľa chuti)

 

 

Pracovný postup:

  1. Z vlažného mlieka, trochu (1 lyžička) kryštálového cukru a droždia si pripravíme kvások, ktorý necháme nakysnúť približne 10 minút.
  2. V miske si dôkladne premiešame preosiatu polohrubú múku, zvyšok kryštálového cukru, olej, žĺtka, soľ a  prilejeme kvások. Takto vypracujeme cesto, ktoré sa na misku a ruku nelepí a pekne sa leskne.
  3. Cesto poprášime na povrchu múkou a necháme na teplom mieste vykysnúť, približne na 1 hod. (môže aj menej)
  4. Medzitým si pripravíme plnku: Jablka očistené od šupky, nastrúhame na hrubom strúhadle a v hrnci podusíme s priliatím troškou vody. Pridáme škoricu a cukor podľa chuti. Niektoré jabĺčka sú tak sladké, že ja osobne necukrím.
  5. Vykysnuté cesto na doske ešte raz prehnetieme a rozdelíme na dve časti. Väčšiu časť vyvaľkáme a dáme na tukom vymastený a múkou vysypaný plech. Na cesto položíme udusené jablká. Z menšieho kusa cesta vyvaľkáme placku a ostrým nožom pozdĺžne narežeme pásy rôznych veľkosti, ktoré poukladáme na povrch jablkovej plnky ako mriežku. Mriežku natrieme s vajíčkom vyšľahaným s mliekom. Vrch mriežky po natrení vajíčkom som posýpala aj chia semienkami, môžu sa použiť aj nadrobno nasekané oriešky. Rúru predhrejeme na teplotu 200°C. Po 15 minútach pečenia teplotu znížime na 120-130°C a pomaly dopekáme ďalších 15 minút. Dĺžku pečenia si regulujte podľa skúsenosti s vlastnou rúrou, niekedy to môže byť dlhšie, ale aj kratšie. Vychladený koláč posypeme práškovým cukrom.

Galéria:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *