Kokosové úliky

Ak dávate prednosť kokosovým úlikom pred orechovými, je tu ten správny recept na kokosové tvorenie. Normálne sa jedná o nepečený recept, ale ja som si ešte ku tomu spravila linecké cesto a napiekla spodky. Keďže sa piekli, ako svadobné koláčiky, nechcela som to položiť len tak na obyčajnú piškótu. Kokosové cesto veľmi rýchlo tuhne, je to v podstate správna reakcia, pretože kokos naberá všetku vlhkosť z okolia. Netreba to nejako prežívať, ak sa Vám zdá, že sa s ním ťažšie pracuje pridajte pár kvapiek mlieka.

Kokosová hmota:  

– 400 g kokosu

– 140 g sušeného mlieka

– 180 g práškového cukru

– 400 g kondenzovaného mlieka (1 plechovka)

– 50 g masla

– 50 ml polotučného mlieka

 

+ forma na úliky

 

Linecké kvety na spodok úlika: (použiť môžete aj okrúhle piškóty)

– 300 g hladkej múky

– 200 g masla alebo rastlinného tuku

– 100 g práškového cukru

– 1 žĺtko

– štipka soli

 

+ formička na vykrajovanie v tvare kvetu

 

Náplň:

– akákoľvek čokoládová plnka, lekvár

 

Pracovný postup:

Linecké kvety:

  1. Najprv si ručne alebo elektrickým šľahačom vyšľaháme dokopy 200 g masla alebo rastlinného tuku, spolu so žĺtkom, soľou a práškovým cukrom. Vyšľaháme dopenista.
  2. Prisypeme múku a už len rukou spojíme všetky suroviny. Miešame pokiaľ sa nám suroviny nespoja, hladké cesto dáme na noc do chladničky.
  3. Na pomúčenej doske vyvaľkáme cesto na hrúbku približne 2 mm a formičkou vykrajujeme kvety. Veľkosť prispôsobíme od veľkosti úlika. Pečieme pri teplote 150° C 13-15 min. Tu je to ťažko presne určiť teplotu, pretože každá rúra pečenie inak a koláčiky treba kontrolovať. Ak sú okraje jemne ružové už vyťahujeme.

Kokosová hmota:

  1. Vo väčšej miske zmiešame všetky suroviny a vypracujeme cesto, ktoré dáme na 30 min. odstáť do chladničky. Cesto počas tohoto pôsobenia v chladničke stuhne. Ak sa vám zdá, že je tuhšie a ťažšie sa s ním pracuje, zrieďte ho s troškou mlieka, ja to tak robím. Odoberte trošku kokosovej hmoty, natlačte do úlika (použila som strednú veľkosť) a prstom urobte malú dierku. Plniť môžete akýmkoľvek krémom alebo lekvárom. Naplnený úlik som zo spodu ešte potrela lekvárom, aby sa kokosová časť spojila s lineckým pečivom. Nakoniec som poprášila práškovým cukrom.

Galéria:

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *